Sahih

İbn Hibban

 

GİYİM VE ADABI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Giyim ve Adabı

 

Kişinin Üzerindeki Nimeti Göstermesinin Emredilmesi

 

5416- Malik b. Nadle anlatıyor: Ben, dış görünümüm yoksul bir kimseyi andırdığı halde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına vardım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (bana): "Senin herhangi bir malın var mı?" diye sordu. Ben de: "Evet (var)!" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ne tür malın var?" diye sordu. Ben de: "Allah'ın bana verdiği deve, köle ve davardan her türlü malım var!" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah sana bir mal verdiğinde o mal(ın eseri) senin üzerinde görünsün!" buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ne dersin, ben bir adamın yanında misafir olsam, o da bana misafire gösterilmesi gereken ikramda bulunmazsa, daha sonra o kişi yanıma gelirse ben de ona misafir olarak ikramda bulunayım mı, yoksa o bana nasıl davrandıysa ben de ona öyle mi davranayım?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır, bilakis ona ikramda bulun!" buyurdu.

 

Ebu'l-Ahvas, Avf b. Malik b. Nadle olup babası sahabedendir.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (Gayetu'l-meram 75); Şuayb: Müslim'in şartınca sahih. Ahmed 3/473; Ebu Davud 4063; Nesai 8/180,8/181; Bak hadis no: 5417.

 

 

 

Yüce Allah'ın (Bahşetmiş Olduğu) Nimetini Kişinin Üzerinde izhar Etmesinin ve Her iki Cihanda da Ondan Faydalanmasının Gerekliliği

 

5417- Ebu'l-Ahvas'ın babasından bildirdiğine göre kendisi, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitti. Onu bir bedevi görünümünde saçı başı dağınık tozlu bir halde görünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Senin malın yok mu?" diye sordu. O da: "Her türlü maldan Allah bana vermiştir" deyince şöyle buyurdu: "Doğrusu Allah, kuluna bir nimet verdiğinde onu(n eserini) o kulun üzerinde görülmesini ister / sever."

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: Müslim'in şartınca Sahih. Ahmed 3/473; Bak hadis no: 3410. 3416.

 

 

 

Allah'ın Az Nimetinin Çok Olması Sebebi ile Yüce Allah'ın Nimeti Kişinin Üzerinde Göze Az Gelse Bile Bu Nimet Eserinin Kişi Üzerinde Görülmesinin Müstehaplığı

 

5418- Cabir b. Abdillah anlatıyor: Biz, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'le birlikte Enmar (yani Gatafan) Gazvesi'ne çıktık. Ben bir ağacın altında konaklamıştım ki o sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkageldi. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Gölgeye buyur!" dedim.

 

Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de geldi. Ben, (erzak koyduğumuz) çuvala doğru kalkıp gittim, onun içerisinde (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ikramda bulunmak için yiyecek) bir şeyaradım. Derken onun içinde küçük bir acur buldum. Onu doğradım ve O'na sundum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu size nereden (geldi)?" diye sordu. Ben de: "Bunu, Medine'den getirdik, ey Allah'ın Resulü!" dedim.

 

O sırada yanımızda hayvanlarımızı otlatmaya gitmesi için hazırladığımız bir arkadaşımız vardı. Onun hazırlığını yaptım. Üzerinde eskimiş iki kaftanı olduğu halde dönüp hayvanları gütmeye gitti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ona bakıp:

 

"Bu adamın bu iki kaftandan başka elbiseleri yok mu?" buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Heybede onun (yedek) iki elbisesi var. Ona bu iki elbiseyi ben giydirdim!" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O halde onu çağır, ona söyle, o iki elbiseyi giysin!" buyurdu. 

 

Ben de onu çağırdım. O da o iki elbiseyi giydi. Sonra dönüp gitti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah boynuna vurasıcaya ne oluyor (da yeni elbisesi varken eskileri giyiyorl, Bu, kendisi için daha hayırlı değil midir?" dedi. (Hayvan otlatmaya giden) adam, bunu işitip: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yoluna cihadda da mı (böyle olmalı)?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah yoluna (cihadda da yeni elbiselerini giymesi güzeldir)!" buyurdu. O kişi (daha sonra) Allah yolunda şehid düştü.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: Buhari ve Müslim'in şartlarına göre sahihtir. Muvatta 2/910, 2/911.

 

 

Ebu Hatim der ki: İlk baştan Mustafa'nın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) niyeti böyle (adamın şehit olması yönünde) idi. Zeyd b. Eslem, Cabir b. Abdillah'tan (hadis) işitmiştir. Zira Cabir (hicri) 79 yılında vefat etmiştir. Ömer'in azatlısı Eslem ise Muaviye'nin emidiği sırasında (hicri) 50 küsur yılında vefat etmiştir. Namazını da o zaman Medine valisi olan Mervan b. el-Hakem kıldırmıştır. Bu da (Zeyd'in) büyük iken Cabir'den (hadis) işittiğine delalet etmektedir. Zeyd b. Eslem ise (hicri) 163 yılında yaşlı biri olarak vefat etmiştir.

 

 

 

Kendisine Nimet Bahşedilen Kişinin Üzerinde Nimet Eserinin Görülmesinin Gerekliliği ve Kişinin Kendisinde Fazladan Bulunan Şeylerde Kendini (Din) Kardeşlerine Eşit Kılması

 

5419- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yolculuktayken devesinin üzerinde bir adam geldi ve onu sağa sola çevirmeye başladı. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Fazla bineği olan bineği olmayana, fazla azığı olan da azığı olmayana versin" buyurdu. Ravi der ki: "Bu şekilde bütün var olan malları saydı. Öyle ki içimizden kimsenin fazla malında hakkı olmadığını düşündük."

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (Sahih Ebu Davud 1466); Şuayb: Müslim'in şartınca sahih. Ahmed 3/34; Ebu Davud 1663; Nesai 1728.

 

 

 

Yeni Bir Kıyafet Giyeceğinde Kişinin Söyleyeceği Şey

 

5420- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yeni bir giysi giydiği zaman, giysinin adını söyleyip şöyle dua ederdi: "Allahım! Bu gömlek, izar veya sarığı bana giydiren sensin, onun için senden bunun hayrını ve hayırda kullanılmasını diliyorum. Bu giysinin kötülüğünden ve kötü şeylerde kullanılmasından da sana sığınıyorum."

 

[Tahric:]  Elbani: Hasen sahih (Mişkat 4342); Şuayb: Hadis sahihtir. Ahmed 3/30, 3/50; Ebu Davud 4020; Tirmizi 1767.

 

 

 

Kişinin Rabbine Dua Edeceğinde Hamd ile Başlaması Gerektiği Hakkında

 

5121- (5421) Ebu Said el-Hudri anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (yeni) bir elbise giydiği zaman o elbisenin ismini anar, sonra da "Allahumme, ente kesevtenıhi haza, fe-leke'l-hamdu, es'eluke min hayrihi ve hayri ma sunia lehu, ve euzu bike min şerrihi ve şerri ma sunia lehu" (= Allahım! Bunu bana sen giydirdin. Dolayısıyla da hamd, sana mahsustur. Ben senden bunun hayrını ve yapılış gayesindeki hayrı istiyorum. Bunun ve yapılış gayesinin şerrinden sana sığınıyorum) diye dua ederdi.

 

[Tahric:]  Elbani: Hasen sahih; Şuayb: Ravileri güvenilir kimselerdir. Ebu Davud 4021.

 

 

 

Kişinin Kıyafet Giyerken Sağ Uzvundan Başlamasının Müstehaplığı

 

5422- Ebu Hureyre der ki: "Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir gömlek giydiği zaman ilk önce sağ tarafından başlardı."

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (Mişkat 4330); Şuayb: Buhari ve Müslim'in şartlarına göre sahihtir. Tirmizi 1766; Bak hadis no: 1092.

 

 

 

En Hayırlısı Olduğu İçin Beyaz Giysiler Giymenin Emredilmesi

 

5123- (5423) Abdullah b. Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: "Beyaz olan elbiselerinizi giyiniz. Ölülerinizi beyaz elbiseler içerisinde kefenleyiniz. Çünkü beyaz elbiseler, sizin en hayırlı giysilerinizdir. Sürmelerinizin en hayırlısı da, ismid taşıdır. O, gözün nurunu artırır ve kirpikleri besler.''

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (Ahkamu'l-cenaiz 82; Mişkat 1638); Şuayb: Müslim'in şartınca sahih. Ahmed 1/328; Ebu Davud 3878; Tirmizi994; İbn Mace 1472; Bak hadis no: 6040, 6041.

 

 

 

Kişinin Kendisini Oyalamayacak Kadar Desenleri Az Olan Giysiler Giymesinin Mubahlığı

 

5424- Ömer b. el-Hattab'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (giyside) iki parmak eninde (ipek) parça olmasına izin vermiştir.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (es-Silsiletu's-sahiha 2684); Şuayb: Müslim'in şartınca sahih. Ahmed 1/36.

 

 

 

Mekruh Gören Mutasavvıfların Aksine Kişinin Siyah Sarık Takmasının Mubahlığı

 

5425- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethi sırasında şehre girdiğinde başında siyah bir sarık vardı.''

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (Muhtasaru'ş-Şemail 67/92); Şuayb: Müslim'in şartınca sahih. Bak hadis no: 3722.

 

 

 

Tulum Şeklinde ve Tek Giysiye Sarınarak Giyinmenin Yasaklanışı

 

5426- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) samma (kolları da içeride bırakacak şekilde tulum şeklindeki giyinme) ile (avret yerini açıkta bırakacak şekilde) tek giysiyle sarınmayı yasakladı.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih. Bak hadis no: 2290.

 

 

 

Yasaklanan Tulum Şeklinde ve Tek Giysiye Sarınarak Giyinmenin Vasfı

 

5427- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki tür giyinme şeklini yasakladı. Bunlardan biri samma denilen ve kişinin sarındığı tek parçalık giysinin bir ucunu (sol) omzuna atıp, sağ bölümünü izar olarak kullanması şeklinde olan giyinmedir. Diğeri oturunca kişinin avret yerini havaya doğru açıkta bırakacak şekilde tek parçalık giysiye sarınmasıdır.''

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: Hadis sahihtir. Bak hadis no: 4976.

 

 

 

Kişinin ipek Kıyafet Giymesinin Yasaklanışı ve Ondan Satarak Yararlanmasının Mubahlığı

 

5428- Cabir b. Abdillah der ki: Bir gün Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine hediye edilen saf ipakten bir kaftan giydi. Sonra çabucak onu çıkarıp Ömer b. el-Hattab'a gönderdi. Ömer: ''Ey Allah'ın Resulü! Onu neden çabuk çıkardın?'' deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cibril gelip onu bana yasakladı.'' buyurdu. Ömer ağlayarak yanına gelip: ''Ey Allah'ın Resulü! Hoşlanmadığın bir şeyi bana verdin" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu sana giymen için vermedim. Onu satman için verdim" buyurdu. Bunun üzerine Ömer onu iki bin dirheme sattı.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: Müslim'in şartınca sahih. Müslim 2070; Nesai 8/200.

 

 

 

Mustafa'nın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bunu Yasakladığını Bildiği Halde Dünyada iken ipek Giyinen Erkeğe Kıyamet Gününde Onu Giymenin Haram Kılınması

 

5429- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipek hakkında: "Onu dünyada giyen kimse ahirette giymeyecektir" buyurdu.

 

[Tahric:]  Eİbani: Sahih; Şuayb: Buhari ve Müslim'in şartlarına göre sahihtir. Ahmed 3/281; Buhari 5832; Müslim 2073; İbn Mace 3588; Bak hadis no: 5435.

 

 

 

Yasaklanmış Olan Bu Fiilin Mubah Olduğu Durum

 

5430- Enes b. Malik der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdurrahman b. Avf ve Zübeyr b. et-Avvam'ın vücutlarındaki kaşıntıdan dolayı ipek giymelerine ruhsat verdi.''

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: Buhari ve Müslim'in şartlarına göre sahihtir. Ahmed 3/255, 3/272; Buhari 2921, 2922; Müslim 2076/25; Ebu Davud 4056; Nesai 8/202; İbn Mace 3592.

 

 

 

Malum Bir illet Nedeniyle insanlardan Bazılarına ipek Giymenin Mubah Kılınışı

 

5431- Enes b. Malik der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdurrahman b. Avf ve Zübeyr b. el-Avvam'ın vücutlarındaki kaşıntıdan dolayı ipek giymelerine ruhsat verdi."

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih. Ahmed 3/273.

 

 

 

Bir Gazve Sırasında Abdurrahman ile Zübeyr'e ipek Giyinmelerine Ruhsat Verilmesi Hakkında

 

5432- Enes bildiriyor: "Zübeyr ve Abdurrahman b. Avf, bir gazvede maruz kaldıkları bitlenmeden dolayı Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şikayetle bulundular. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların ipek gömlek giymelerine ruhsat verdi. Sonra o ikisinden her birinin üzerinde birer ipek gömlek gördüm."

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: Buhari ve Müslim'in şartlarına göre sahihtir. Ahmed 3/122, 3/192; Buhari 2920; Müslim 2076/26; Tirmizlı722.

 

 

 

İpek Giyinmenin Muttakilerin Kıyafeti Olmadığı Hakkında

 

5433- Ukbe b. Amir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine hediye edilen ferruc / ipekten kaftanı giyip namaz kıldı. Namaz sonrası ondan hoşlanmamış gibi sert bir şekilde üzerinden çekip çıkardı ve: "Mutlakilere böylesi yakışmaz" buyurdu.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: Müslim'in şartınca sahih. Ahmed 4/149; Buhari 375; Müslim 2075; Nesai 2/72.

 

 

Ebu Hatim der ki: Hadisteki: "İpekten kaftan" ifadesi ile tümü ipekten olan kaftan değil de ipek işlemeli kaftan kastedilmektir. Eğer tümü ipekten olsaydı Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu giymez ve onunla namaz kılmazdı. Ömer b. el-Hattab'ın: "İki veya üç veya dört parmak miktarı dışında ipek ... " şeklindeki haberi de bu manadadır.

 

 

 

5434- Ali b. Ebı Talib bildiriyor: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (bir gün) ipeği tutup onu sağ eline koydu. Altını da (tutup) onu sol eline koydu. Sonra ellerini kaldırıp: "işte bu ikisi, ümmetimin erkeklerine haramdır!" buyurdu.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih li-ğayrihi (el-İrva' 1/305/277); Şuayb: Hadis sahihtir. Ahmed 1/96; Ebu Davud 4057; Nesai: 8/160, 8/61; İbn Mace 3595.

 

 

Ebu Hatim der ki: Bu babda yer alan Said b. Ebi Hind'in Ebu Musa'dan olan rivayeti illetlidir, sahih değildir.

 

 

 

Dünyada İken İpek Giyenlerin Bunu Ahirette Giyemeyeceği Hakkında

 

5435- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dünyada ipek giyen kişi ahirette onu giyemeyecektir" buyurdu.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: Müslim'in şartınca sahih. Bak hadis no: 5429.

 

 

 

Dünyada İken İpek Giyen Erkeklere Yüce Allah'ın Bunu Cennette Onlara Haram Kılması

 

5436- Hişam b. Ebı Rukayye bildiriyor: Ben, Mesleme b. Mahled'in minberin üzerine çıkıp insanlara şöyle hitap ettiğini işittim: "Ey insanlar! Normal hırka ve keten elbise sizi ipekten müstağni kılar. -Ukbe b. Amir'i göstererek- Şu adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den (bu konuda bir hadis) haber veriyor. Kalk, ey Ukbe!"

 

Bunun üzerine Ukbe b. Amir ayağa kalktı. Ben de dinliyordum. Ukbe: "Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ‘‘Kim benim adıma bile bile kasten yalan söz söylerse cehennemdeki yerini hazırlasın!’‘ buyurduğunu işittim. Yine şahitlik ederim ki, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Kim dünyada ipek giyerse ahirette onu giymesi haram olur!’‘ diye buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Tahric:]  Elbani: Hasen sahih (et-Ta'liku'r-rağib 3/102); Şuayb: İsnadı kavıdir. Ahmed 4/156.

 

 

 

Dünyada iken ipek Giyenin Cennete Girse Bile Bunu Orada Hiçbir Zaman Giyemeyeceği Hakkında

 

5437- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: "Kim dünyada ipek giyerse onu ahirette giyemez. Cennete girse bile cennetlikler ipeği giyer. Fakat o ipeği giyemez.''

 

[Tahric:]  Elbani: Zayıf (Gayetu'l-merfun 38); Şuayb: Davud es-Serde dışında rayileri güvenilir kimselerdir. Ahmed 3/23.

 

 

 

ipek Karışımı Giysi ile ipek Eyerlerin Yasaklanışı

 

5438- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzük takmayı, ipek karışımı elbise giymeyi ve ipekten yapılmış eyer (üzerine binmey)i yasakladı.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: İsnadı kavıdir. Ahmed 1/93, 1/94, 1/104, 1/137; Ebu Davud 4051; Tirmizi 2808; Nesai 8/165, 8/166; İbn Mace 3654; Bak hadis no: 5440, 5502.

 

 

 

Belirtilen Kıyafeti Sadece Ahiretten Nasibi Olmayanların Giyeceği Hakkında

 

5439- ibn Ömer bildiriyor: Ömer b. el-Hattab Mescid'in kapısı yanında ipek karışımı bir kaftan(ın satışa çıkarıldığını) gördü ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu satın alıp Cuma namazında ve yanına bir heyet geldiğinde giysen" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu ancak ahirette nasibi olmayan kişiler giyer" karşılığını verdi. Daha sonra Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kaç hulle / kaftan getirildi. Bunlardan birini Ömer'e verdi. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu bana giymem için verdin, ama Utarid'in kaftanı hakkında söyleyeceğini söylemiştin" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu sana giymen için vermedim" buyurdu. Bunun üzerine Ömer, onu Mekke'de (anneden) kardeşi olan müşrik birine verdi.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: Buhari ve Müslim'in şartlarına göre sahihtir. Muvatta 2/9r 2/918; Ahmed 2/20, 2/146; Buhari886; Müslim 2068/6; Ebu Davud 4040; İbn Mace 3S'r.. Bak hadis no: 5113.

 

 

 

5440- Ali b. Ebı Talib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ipek karışımı giysiler giymeyi, usfur ile boyanmış giysiler giymeyi, altın yüzük takmayı ve rüku'da iken Kur'an okumayı yasakladı."

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: Buhari ve Müslim'in şartlarına göre Sahihtir. Muvatta 1/80; Ahmed 1/126; Müslim 480/213; Ebu Davud 4044; Tirmizi 264; Nesai 2/189; İbn Mace 3602

 

 

 

Erkeklere ipek Giymenin Mubah Kılındığı Bir Durum

 

5441- Süveyd b. Gafele bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, halka hitab edip (eliyle işaret ederek): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki parmak veya üç parmak veya dört parmak miktarı dışında ipek giymeyi yasakladı" dedi.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (es-Silsiletu's-sahiha 2684); Şuayb: Buhari ve Müslim'in şartlarına göre sahihtir. Ahmed 1/51; Müslim 2069/15; Ebu Davud 4042; Tirmizi 1721; İbn Mace 3593.

 

 

 

Kişinin, Yüce Allah Kendisine (Rahmet Nazarıyla) Bakmayacağı için izarını (Yere Kadar) Salmasının Yasaklanışı

 

5442- Muğıre b. Şu'be bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Süfyan b. Ebı Süheyl'in izarının en uç yerinden tutarak: "Ey Süfyan! izarını yerde sürüme! Çünkü Allah, izarını yerde sürüyen kimselere (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır!" buyurdu.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih li-ğayrihi (es-Silsiletu's-sahiha 4004); Şuayb: Hasen li-ğayrihi. Ahmed 4/246,4/253; İbn Mace 3574.

 

 

 

Bu Fiilin Yasaklanış Nedeni

 

5443- ibn Ömer der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır" buyurmuştur.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (Gayetu'l-meram 90); Şuayb: Buhari ve Müslim'in şartlarına göre sahihtir. Muvatta 2/914; Ahmed 2/44, 2/46, 2/81, 2/103; Buhari 5783; Müslim 2085/43; Nesai 8/206; İbn Mace 3569; Bak hadis no: 5444.

 

 

 

Söz Konusu Haberde Mücmel Olarak Zikredilen Lafzin Açıklaması

 

5444- Abdullah (b. Ömer) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse, Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır" buyurdu. Hz. Ebu Bekr: "Ey Allah'ın Resulü! Onu düzeltmeme rağmen izanmın bir yanı gevşeyip yerde sürünmektedir (ne yapmalıyım?)" dediğinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kuşkusuz sen bunu kibirle yapanlardan değilsin" buyurdu.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (Gayetu'l-meram 90); Şuayb: Buhari ve Müslim'in şartlarına göre sahihtir. Ahmed 2/136; Buhari 3665; Müslim 2085/43; Ebu Davud 4085; Nesai 8/208; İbn Mace 3576; Bak hadis no: 5443.

 

 

 

Müslüman Kişinin izarının Uzandığı Yer Hakkında

 

5445- Huzeyfe b. el-Yeman bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), baldırımın kasını tutarak: "işte burası, izarın (son uç) yeridir. Eğer bunu beğenmezsen biraz daha aşağısıdır, Bunu da beğenmezsen o zaman izarın topuklarda hakkı yoktur!" buyurdu.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (es-Silsiletu's-sahiha 2037); Şuayb: İsnadı kavıdir. Ahmed 5/382, 5/400, 5/401; Tirmizi 1783; Nesai 8/206,8/207; İbn Mace 3572; Bak hadis no: 5448.

 

 

 

5446- Abdurrahman b. Ya'kub der ki: Ebu Said el-Hudri'nin yanına vardım.

Ona: "izar hakkında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şey işittin mi?" diye sordum. Ebu Said el-Hudri şu karşılığı verdi:

Evet, ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken işittim: "Müminin izarının uzunluğu, baldırlarının ortalarına kadardır. Burasıyla topuklar arasında olacak şekilde izar giymekte de sakınca yoktur. Topuklardan daha aşağı sarkan izar, cehennemdedir. Allah (giydiği), izarını kibirlenerek (yerde) sürükleyen kimseye (kıyamet günü rahmet bakışıyla) bakmaz!''

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (es-Silsiletu's-sahiha 2037); Şuayb: İsnadı sahihtir. Ahmed 3/6; Ebu Davud 4093; İbn Mace 3573; Bak hadis no: 5447, 5450.

 

 

 

Cehennemden Allah'a Sığınırız Ki (Uzunluğu) Topuklardan Daha Aşağı Olacak Şekilde izar Giyen Kişinin Cehenneme Girmesinden Endişe Edilmesi

 

5447- Ala b. Abdirrahman. babasından bildiriyor: Ebu Said el-Hudri'ye izar (peştamal) uzunluğunu sorduğumda şöyle dedi: "Sana bilgiyle cevap vereyim. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Müminin izarı dizlere kadardır. Diz ile topuklar arasında olmasında da bir sakınca yoktur. Topuklardan daha aşağıda olanı kısmı ise cehennem ateşindedir. -Bunu üç kez söyledi- Yüce Allah izarını yerde sürüyen kişinin yüzüne bakmaz’‘ buyurduğunu işittim."

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (es-Silsiletu's-sahiha 2037); Şuayb: Müslim'in şartınca sahih. Muvatta 2/914, 2/915; Bak hadis no: 5446. 

 

 

 

Kişinin Vücudunda izarını Uzatabileceği Yerin Vasfı

 

5448- Huzeyfe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), elini onun baldırının kasına koyarak: "işte burası, izarın (son uç) yeridir. Eğer bunu beğenmezsen biraz daha aşağısıdır. Bunu da beğenmezsen o zaman izarın topuklarda hakkı yoktur!" buyurdu.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: İsnadı kavıdir. Bak hadis no: 5445.

 

 

 

ilimde Derinliği Olmayan Kimseye-(Üstteki) Zeyd b. Ebı Uneyse Hadisinde Yanılgı Olduğu izlenimi Veren Haber

 

5449- Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), baldırımın kasını tutarak: "işte burası, izarın (son uç) yeridir. Eğer bunu beğenmezsen biraz daha aşağısıdır. Bunu da beğenmezsen o zaman izarın topuklarda hakkı yoktur!" buyurdu.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (es-Silsiletu's-sahiha 2037); Şuayb: İsnadı kavidir.

 

 

Ebu Hatim der ki: Bu haberi Ebu İshak, Müslim b. Nezir ile el-Eğar Ebu Müslim'den işitmiştir. Her iki kanal da mahfüz olmakla birlikte el-Eğarr'ın kanalı az, Müslim b. Nezir'inki ise daha çok meşhur olmuştur.

 

 

 

5450- Abdurrahman b. Ya'kub anlatıyor: izardan bahsedilmişti. Bunun üzerine ben de, Ebu Said el-Hudri'nin yanına vardım. Ona: "Bana, izar ile ilgili bilgi ver!" dedim. Ebu Said el-Hudri şu karşılığı verdi: Olur (sana bu konuda) bilgi vereyim: Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken işittim: "Müminin izarının uzunluğu, baldırlarının ortalarına kadardır. Bununla topuklar arasında olan izar giymekte de ona günah yoktur. Topuklardan daha aşağı sarkan izar, cehennemdedir. Allah (giydiği), izarını kibirlenerek (yerde) sürükleyen kimseye (kıyamet günü rahmet bakışıyla) bakmaz!"

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (es-Silsiletu's-sahiha 2037); Şuayb: İsnadı sahihtir. Bak hadis no: 5446.

 

 

 

Kadının izarını Bir Arşından Fazla Salmasının Yasaklanışı

 

5451- Safiyye binti Ebı Ubeyd bildiriyor: Ümmü Seleme, (bir gün) izardan bahsedildiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! (Bu hususta) kadının durumu nedir?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Erkeğin kullandığı izardan) bir karış fazla uzatır!" buyurdu. Ümmü Seleme: "O zaman kadın (yürüdüğünde vücudunun bir kısmı) açılır. O zaman durum ne olur?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir arşın (uzatması) yeterli olur, fazlasını (uzatmaya) gerek yok!" buyurdu.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (Gayetu'l-meram 90; es-Silsiletu's-sahiha 1864); Şuayb: Müslim'in şartınca sahih. Muvatta 2/915; Ahmed 6/295, 6/296, 6/309; Ebu Davud 4117; Nesai8/209.

 

 

 

Kişinin (Gömleğinin) Düğmelerini Açık Tutmasının Mubahlığı

 

5152- (5452) Kurre b. iyas bildiriyor: Ben, Müzeyne kabilesine mensup bir topluluğun içerisinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelmiştim. O'na biai: ettik. Bu esnada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (gömleğinin) düğmeleri açık vaziyette idi. Derken elimi, O'nun gömleğinin yakasının içine soktum ve peygamberlik mührüne dokundum.

 

(Hadisin ravisi Urve b. Abdillah der ki:) Muaviye (b. Kurre)'yi ve oğlunu, kış ve yaz (mevsimlerin)de daima (gömlek) düğmeleri çözülmüş olarak gördüm. ikisi de asla (gömleklerini) düğmelemediler.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (Mişkat 4336; et-Ta'l'i'ku'r-rağ'i'b 1/42); Şuayb: İsnadı Sahihtir. Ahmed 3/434,4/19,5/35; Ebu Davud 4082; İbn Mace 3578.

 

 

 

Zikrettiğimiz Hususu Belirten ikinci Haber

 

5453- Zeyd b. Eslem bildiriyor: Abdullah b. Ömer'i, gömleğinin / elbisesinin düğmeleri çözülmüş vaziyette (namaz kılarken) gördüm Ona bunu(n sebebini) sordum. O da: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i bu şekilde namaz kılarken gördüm" diye cevap verdi.

 

[Tahric:]  Elbani: Zayıf (et-Ta'l'i'ku'r-rağ'i'b 1/42); Şuayb: İsnadı zayıfhr.

 

 

 

5454- Ebu Osman der ki: Biz Azerbaycan'da Utbe b. Ferkad ile birlikte iken Hz. Ömer'in mektubu geldi. Şöyle yazıyordu: "Asıl konuya gelelim; izar, nalın ve rida giyinin. Şalvar ve ayakkabılarınızı çıkarıp babanız ismail'in giysilerinden giymeye bakın. Sakın ince ve Acemlerin giysileri gibi giyinmeyin. Yüzünüzü güneşe doğru çevirin, zira güneş Arapların hamamlarındandır. Yiğit ve dinç olmaya çalışın. Eski giysiler de giyin. Atın üzerine sıçrayarak binmeyi öğrenin. Ok talimi yapın ve ikisi arasındaki mesafeyi yürüyün. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysi üzerinde şu kadar yani işaret parmağı ile orta parmağını birleşimi miktarı haricinde ipek giyinmeyi yasakladı" dedi. Ravi ekledi: Bununla (giysi üzerindeki ipek) parçaları / desenleri kasdettiğini anladık.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: Müslim'in şartınca sahih. Ahmed 1/43; Müslim 2069/12; Bak hadis no: 5424, 5441.

 

 

 

Ayakkabı Giyerken Sağ, Çıkarırken de Sol Ayaktan Başlamanın Emredilmesi

 

5455- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri ayakkabısını giyeceği zaman önce sağdan başlasın. Çıkaracağı zaman da soldan başlasın. Böylece sağ ayak giyerken birinci, çıkarırken sonuncu olsun" buyurdu.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (Muhtasaru'ş-Şemail 68; es-Silsiletu's-sahiha 1117); Şuayb: Buhari ve Müslim'in şartlarına göre sahihtir. Muvatta 2/916; Ahmed 2/465; Buhari 5856; Ebu Davud 4139; Tirmizi 1779; Bak hadis no: .'5'461.

 

 

 

Mustafa'yı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Örnek Alarak insanın Çeşitli Durumlarda Sağı Tercih Etmesinin Müstehaplığı

 

5456- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her şeyde, hatta saç ve sakalını ve ayakkabılarını giyerken sağdan başlamayı severdi.''

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: Buhari'nin şartınca sahih. Ahmed 6/94, 6/130, 6/147, 6/187, 6/188, 6/202, 6/210; Buhari 168; Müslim 268/66, 268/67; Ebu Davud 4140; Tirmizi 608' Nesai 1/78; İbn Mace 401.

 

 

 

Yalın Ayak Yürümek Yerine Devamlı Ayakkabı Giymenin Emredilmesi

 

5457- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ayakkabılarınızı çokça giyin, zira kişi ayakkabıyı giydiği müddetçe binekli gibi sayılır" buyurmuştur.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (es-Silsiletu's-sahiha 345); Şuayb: Hadis sahihtir. Ahmed 3/337, 3/360; Ebu Davud 4133.

 

 

 

Sözkonusu Emrin Gazveler ile insan ihtiyaç Duyduğunda Söz Konusu Olduğu Hakkında

 

5458- Cabir der ki: Çıktığı savaşlardan birinde Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ayakkabılarınızı çokça giyin, zira kişi ayakkabıyı giydiği müddetçe binekli gibi sayılır" buyurduğunu işittim.

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih; Şuayb: Müslim'in şartınca sahih. Müslim 2096.

 

 

 

Kişiye Tek Mestle Yürümesinin Yasaklanışı

 

5459- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Birinizin ayakkabısının kayışı koptuğu zaman (onu onarıncaya kadar) tek ayakkabıyla yürümesin. Tek mestle de (yürümesin). Kişi (ayakkabının sadece tekini giymesin) giyecekse ya çiftini birden giysin ya da ikisini birden çıkarıp yalın ayak yürüsün."

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (Tahricu'l-Mişkat 4412); Şuayb: İsnadı sahihtir. Ahmed 2/424, 2/443, 2/477,2/480,2/528; Müslim 2098; Nesai 8/217, 8/218; İbn Mace 3617; Bak hadis no: 5460.

 

 

 

Kayışı Koptuğu için veya Kasıtlı olarak Kişinin Tek Ayakkabı ile Yürümesinin Yasaklanışı

 

5460- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Sizden birinizin tek ayakkabıyla yürümesin. Ya çiftini birden giysin ya da ikisini birden çıkarıp yalın ayak yürüsün.''

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (Muhtasaru'ş-Şemail 66; es-Silsiletu's-sahiha 348); Şuayb: Buhari: ve Müslim'in şartlarına göre sahihtir. Muvatta 2/916; Buhari: 5855; Müslim 2097/68; Ebu Davud 4136; Tirmizi 1774; Bak hadis no: 5459.

 

 

 

5461- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ayakkabıların ya ikisini çıkar ya da ikisini birden giy. Ayakkabını giyeceğin zaman sağdan, çıkaracağın zaman da soldan başla."

 

[Tahric:]  Elbani: Sahih (es-Silsiletu's-sahiha 1117); Şuayb: Hadis sahihtir. Ahmed 2/409, 2/430, 2/497, 2/498; Müslim 2092/67; İbn Mace 3616; Bak hadis no: 5455.

 

 

Ebu Hatim der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ayakkabıların ya ikisini çıkar ya da ikisini birden giy" şeklindeki emri (farz olan bir emir değil) caiz ve irşad yönünde olan bir emirdir. Burada tek ayakkabı veya tek mest ile yürümenin kınandığını kastetmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

SÜSLENME VE KOKU